Wie is BVL

De Belgische Vereniging voor Lastechniek vzw  is door EWF en IIW erkend als Authorized Nominated Body (ANB) voor België.

EWF staat voor “European Welding Federation” ; de overkoepelende vereniging van de Europese lasinstituten.

IIW staat voor “International Institute of Welding” en vertegenwoordigt op wereldschaal de lasinstituten en de lasindustrie.

In elk land is er slechts één ANB welke wordt geaudit/goedgekeurd door EWF/IIW.
Omdat in België het BIL (Belgisch Instituut voor Lastechniek) ook lasopleidingen organiseert, werd er in 1993 voor gekozen om naast het BIL een andere, onafhankelijke vzw op te richten, de BVL, die dan de Belgische ANB zou worden (de oorspronkelijke statuten werden gepubliceerd in de Bijlagen aan het Belgisch Staatsblad van 25 Februari 1993).
Als BIL de ANB zou zijn geworden, dan zou BIL hebben moeten fungeren als rechter en partij wat betreft de opleidingen en daarom werd toen gekozen voor deze oplossing.

In de Bestuursorgaan van de BVL zetelen vertegenwoordigers van BIL, research centra, SIRRIS (de metaalverwerkende nijverheid), universiteiten, hogescholen, controleorganismen, ministerie van openbare werken, lasfirma’s, opleidingscentra en bedrijven.

De leden van de BVL zijn de leden van het Bestuursorgaan aangevuld met vertegenwoordigers van alle door BVL goedgekeurde opleidingscentra (ATB’s) en van bedrijven.

BVL werkt met een kwaliteitssysteem dat periodiek wordt geaudit en is goedgekeurd door EWF/IIW voor de lastechnische opleidingen IWE, IWT, IWS, IW, IWIP, IRW-B/C, EWCP 1090-2-B/S (Full Authorisation) en heeft preliminary authorisation voor de opleidingen EAB en EAS .

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht